Ξεκλειδώνοντας τη γνώση, 2ος κύκλος. Δεύτερη διάλεξη στη Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία: Το Χρήμα στον Μαρξ

 

Ξεκλειδώνοντας τη γνώση, 2oς κύκλος

Τη Δευτέρα 10/6 , στις 19:00, θα γίνει στην Εργατική Λέσχη η δεύτερη διάλεξη στη Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία.

 Δεύτερη διάλεξη:  Η Πολιτική Οικονομία του χρήματος στο Μαρξ

Εισηγητής:  Ζαχαρίας Δεμαθάς

***

Το Χρήμα στον Μαρξ
Η εργασιακή θεωρία της αξίας αποτελεί το θεμέλιο του οικονομικού-θεωρητικού συστήματος του Μαρξ. Η διατύπωση της θεωρίας της αξίας από τον Μαρξ τόνισε τον ιστορικά συγκεκριμένο χαρακτήρα του καπιταλισμού, ενώ η κλασική σχολή στο σύνολό της αντιμετώπισε τον καπιταλισμό ως μια φυσική τάξη πραγμάτων. Το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε στους κλασικούς να αντιληφθούν τον ιστορικά πεπερασμένο χαρακτήρα του καπιταλισμού και σήμανε την αδυναμία της κλασικής σχολής να αντιληφθεί την προέλευση των μορφών της αξίας, του χρήματος και του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο οι κλασικοί αντιμετώπισαν το χρήμα πρώτα και κύρια ως απλό μέσο συναλλαγής. Αυτή η αντίληψή τους για το χρήμα είναι και ο λόγος που δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο πως προκύπτει η μονοπώληση από το χρήμα της άμεσης ανταλλαξιμότητας με όλα τα άλλα εμπορεύματα. Αντίθετα, ο Μαρξ μπόρεσε να υποδείξει μια αποτελεσματική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα βασισμένη στη διάκριση μεταξύ των μορφών και της ουσίας της αξίας. Αυτή η αποτελεσματική απάντηση του Μαρξ μπορεί να αποτελέσει και τη βάση διατύπωσης μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής νομισματικής θεωρίας.

***

«Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης συνεχίζει το πρόγραμμα μαθημάτων αυτομόρφωσης. Η καθημερινή επιστράτευση των κοινωνικών αιτημάτων χειραφέτησης αποτελεί την πάγια τακτική και τη ψευδεπίγραφη «μόνη λύση» των κυρίαρχων πολιτικών των ημερών μας. Η επικαιροποιημένη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια προσπαθούν να χαρακτηρίσουν την  αντίσταση των κοινωνικών αγωνιστών ως εγκληματική πράξη. Η έναρξη του κύκλου μαθημάτων εγκληματολογίας προσπάθησε να συμβάλει στην κατανόηση αυτών των φαινομένων. Ο σύγχρονος φετιχισμός της καπιταλιστική λογικής αγωνιά να προτάξει την υποταγή ως το μοναδικό «εφικτό» τρόπο ζωής, ως ένα ανώτερο και αναπόδραστο τρόπο ζωής, ως αισθητική απόλαυση…
 
Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης δε θεωρεί πως οι κυρίαρχες οικονομικές πρακτικές επιβάλλονται από ένα θέοσταλτο ανώτατο οικονομικό χέρι, ρυθμιστή των πάντων, ούτε και από απλά στατιστικά λάθη των πολλαπλασιαστών… Οι σύγχρονες λογικές της «πλήρους απασχόλησης», «του ισοσκελισμού της ζήτησης και της προσφοράς», αποδεικνύονται ως οι πλέον αναχρονιστικές ουτοπίες της εποχής μας. « Η μορφή της υπεραξίας και επομένως η μετατροπή του χρήματος σε κεφάλαιο δεν μπορεί λοιπόν να εξηγείται ούτε από το γεγονός ότι οι πωλητές πωλούν τα εμπορεύματα πάνω από την αξία τους ούτε από το γεγονός ότι οι αγοραστές τα αγοράζουν κάτω από την αξία τους» (Μαρξ).
 
Τα προβλήματα της αξίας, του εμπορεύματος, της συσσώρευσης και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και τελικά το φαινόμενο του ιμπεριαλισμού θα παρουσιαστούν από έξι διαλέξεις μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας. Η απλή ανταλλαγή εμπορευμάτων με σκοπό την αξία χρήσης αντικαθίσταται διαρκώς από την ανταλλαγή με σκοπό το χρήμα, την ανταλλακτική αξία. Στη σύγχρονη συγκυρία της καπιταλιστικής παρακμής όπου το κεφάλαιο γίνεται εμπόδιο στην ίδια αυτοεπέκτασή του επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας η επιστροφή στο μέλλον: Η επιστροφή στο Κεφάλαιο του Μαρξ. «Εάν για την κλασική οικονομία ο προλετάριος δεν είναι παρά μια μηχανή παραγωγής υπεραξίας, επίσης ο καπιταλιστής δεν είναι παρά μια μηχανή τροποποίησης αυτής της υπεραξίας σε υπερκαφάλαιο» (συσσώρευση) (Μαρξ).
 
Εντός αυτού του πλαισίου θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τις βάσεις μιας εισαγωγής στην μαρξιστική πολιτική οικονομία. Σκοπός είναι η έναρξη μιας διαδικασίας που επιδιώκει τη γνώση. Κατ’ αυτό τον τρόπο θέλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή της ζωής μας, στην τροποποίηση της καθημερινότητάς μας. «Οι φιλόσοφοι ερμήνευσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε»! (Μαρξ)»  

***

Βιβλιογραφία:

1. To ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Μάρξ εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Μετάφραση Παναγιώτη Μαυρομμάτη:

Από ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ το 3ο Κεφάλαιο από σελ. 107 έως και την σελίδα 189.

Από ΤΡΙΤΟ ΤΟΜΟ το ΤΜΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ τα κεφ.19 και 20. Από το ΤΜΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ όλα τα κεφάλαια.

Διαθέσιμα : http://vivlio2ebook.blogspot.gr/2009/07/blog-post.html

Επιπλέον Βιβλιογραφία

2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Bιβλίο των Κώστα ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΚΑΙ ΜΑΚΟΤΟ ΙΤΟ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Για όσους διαβάζουν αγγλικά κλασσικό παραμένει το: 

3. Marx on Money, Suzanne De Brunhoff, Urizen Books

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ!

 • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  ergatikilesxinsmyrni @gmail.com

  ***

  Ελευθερίου Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, Νέα Σμύρνη

  ***

  Στάση ΤΡΑΜ: Αιγαίου
Αρέσει σε %d bloggers: